Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ομαδικότητα Στο Μπάσκετ - Μαζί Θα Πετύχουμε

Είναι εκπληκτικό το τι μπορούμε να πετύχουμε, όταν κανένας δεν διεκδικεί την δόξα για τον εαυτό του. Εξαιρετική μπασκετική συνοχή παρατηρείται όταν όλοι δουλεύουν με τον ίδιο στόχο (ομαδικότητα). Το κυνήγι ενός συγκεκριμένου στόχου, ξεπερνά οποιονδήποτε ατομικό στόχο, όταν οι αθλητές πραγματικά δουλεύουν σαν ομάδα. Το μυστικό ώστε να κερδίσεις στους αγώνες μπάσκετ, είναι να δουλεύεις περισσότερο σαν ομάδα και λιγότερο ατομικά.

Να παίζουν πάντα η καλύτερη πεντάδα και όχι οι πέντε καλύτεροι παίχτες!

Αν και τα ομαδικά αθλήματα επηρεάζονται από πολλές μεταβλητές, και καμία απλή μέθοδος δεν μπορεί να παρέχει σε αθλητές και προπονητές όλες τις απαντήσεις, εν τούτοις υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές οι οποίες φαίνεται να μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις πετυχημένες ομάδες. Η υπευθυνότητα και η ομαδική συνείδηση ηγούνται της λίστας. Οι αθλητές πρέπει να ξέρουν ότι η προσπάθειά τους και η αφοσίωσή τους έχουν αντίκτυπο στην ομαδική επιτυχία, ειδικά όταν βοηθούν στην δημιουργία μιας δυνατής νοοτροπίας στην ομάδα. Αυτή η αποδοχή και η κατανόηση εξελίσσεται καθώς η ομάδα αισθάνεται όλο και πιο άνετα με τον ρόλο του καθενός. Στην αρχή η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, ειδικά σε μια εποχή που η ατομική απόδοση προβάλλεται συνεχώς από τα ΜΜΕ. Καθώς περνάει ο χρόνος και τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τις προκλήσεις για την βελτίωση της απόδοσης, η υπευθυνότητα και η ομαδική συνείδηση γίνονται φυσικά συστατικά της επιτυχίας.

Αν η ομάδα μπορεί να συγχωνεύσει επιτυχημένα τις μοναδικές ικανότητες του κάθε μέλους της, αυτή η ομάδα θα μπορεί να πετύχει την βέλτιστη ομαδική απόδοση. Ο Τζον Γούντεν αποκαλούσε αυτή την επιτυχία, «πνευματική ηρεμία» η οποία προέρχεται από την γνώση ότι έδωσες ότι καλύτερο μπορούσες για την ομάδα. Όταν οι παίκτες επιτρέπουν στον εαυτό τους να δεσμευτούν στους μεγαλύτερους στόχους του συνόλου, τότε τα άτομα αρχίζουν να μαθαίνουν να εμπιστεύονται το ένα το άλλο. Τι σπουδαίο συναίσθημα είναι να ξέρεις πως ο συμπαίκτης σου θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί ώστε να βοηθήσει την ομάδα να πετύχει. Όταν η ομάδα είναι στο ίδιο μήκος κύματος, μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει ομαδικές καταστάσεις. Οι παίκτες μπορούν ταυτόχρονα να «παίρνουν» και να «δίνουν», εμπιστευόμενοι ο ένας τον άλλον, σε ένα ομαδικό ρεύμα το οποίο μπορεί να αποφασίσει την τύχη της ομάδας.

Το άθροισμα του συνόλου είναι μεγαλύτερο από το κάθε ξεχωριστό κομμάτι. Η συνεργασία είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την ομαδική επιτυχία στην καλαθοσφαίριση. Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις στην προώθηση αυτής της ομαδικής συνεργασίας;

Ειδικά στην προσπάθεια τους προς την υπευθυνότητα, οι παίκτες πρέπει:

1. Να αποδεχτούν την ιδέα, πως το σύνολο μπορεί να πετύχει ομαδικά, πολύ περισσότερα από ότι θα μπορούσε να ελπίζει κάποιος να πετύχει μόνος του.

2. Να γνωρίσουν τους υπόλοιπους καλά, σεβόμενοι τις ιδιαίτερες εμπειρίες του καθενός και το παρελθόν του, πράγμα που κάνει την εμπιστοσύνη πιο εύκολη.

3. Να ενθαρρύνουν και να βοηθούν ο ένας τον άλλον. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να γίνει ευκολότερο να πάρει ο καθένας το απαραίτητο ρίσκο για τη συνεχή βελτίωση.

4. Να επικοινωνούν μεταξύ τους (και με τους προπονητές) και να αντιμετωπίζουν εποικοδομητικά τις συγκρούσεις, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ωριμάσουν.

5. Να δίνουν πάντα το 100% των δυνατοτήτων τους, είτε στην προπόνηση, είτε στον αγώνα.

Οι προπονητές πρέπει να προσφέρουν μια ατμόσφαιρα, η οποία θα επιτρέπει όλα τα παραπάνω να μπορούν να γίνουν πράξη, και:

1. Να εξηγούν στον καθένα ξεχωριστά τον ρόλο του.

2. Να θέτουν ανταγωνιστικούς και κατάλληλους στόχους.

3. Να επιτρέψουν στην ομάδα να δημιουργήσει μια θετική ομαδική ταυτότητα.

4. Να έχουν γνώση της κάθε ιδιαιτερότητας του κάθε παίκτη (να ξέρουν κάτι προσωπικό για κάθε παίκτη).

5. Συνέχεια να προωθούν την ομαδική σκέψη. Μαζί… Θα Πετύχουμε.

Αν κάποιος παρακολουθεί κολεγιακό αθλητισμό, μπορεί συχνά να γίνει μάρτυρας όλων αυτών των αρχών. Οι ομάδες είναι πιο ανταγωνιστικές όταν καταφέρνουν να εμφυσήσουν τον ορισμό της αρμονίας. Η αρμονία αναπτύσσεται όταν πραγματικά ακούς τους άλλους και οι άλλοι ακούνε εσένα, όταν σκέφτεσαι τα αισθήματά τους και αυτοί σκέφτονται τα δικά σου, όταν αποδέχεσαι τις ιδιαιτερότητές τους και αυτοί αποδέχονται τις δικές σου και όταν εσύ βοηθάς τους άλλους και αυτοί βοηθούν εσένα. Όταν θα είσαι πραγματικά έτοιμος να πιστέψεις στους συμπαίκτες σου, τότε μπορείτε να αποφασίσετε μαζί το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου