Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Κατέχοντας το Pick & Roll

Ο Τζον Στόκτον είναι ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ (15,806) και τα περισσότερα κλεψίματα (3,265) στην ιστορία του ΝΒΑ.

Είναι αλήθεια ότι είχε στο πλευρό του τον Καρλ Μαλόουν, αλλά η ικανότητά του στο pick & roll ήταν σε επίπεδο τελειότητας και έκανε αυτό το δίδυμο ένα από τα πιο «φονικά» στην ιστορία.


Ρωτήστε τον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:


- Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ευκαιρία για σουτ, κάθε φορά που παίζεται το pick & roll;

- Φοβάστε την παγίδα;

- Κοιτάτε απλά να ξεφορτωθείτε την μπάλα όσο πιο γρήγορα μπορείτε;

- Μπορείτε να βρείτε την ελεύθερη πάσα;


Το pick & roll είναι μια από τις πιο δύσκολες επιθετικές ενέργειες να αντιμετωπιστεί, αν η επίθεση ξέρει να την χειρίζεται.


· Μην βιαστείτε, χρειάζεστε χρόνο για να διαβάσετε την άμυνα.

· Χρησιμοποιήστε το σε σημείο του γηπέδου όπου μπορείτε να σουτάρετε. Αν ο αμυντικός παίζει πίσω από το σκρην, τιμωρείστε τον με ένα καλό σουτ.

· Δεν έχει σημασία ποια αντιμετώπιση θα χρησιμοποιήσει η άμυνα: αλλαγή, δυναμικό πέρασμα, παγίδα κτλ, πάντα κάποιος θα είναι ελεύθερος ή θα προκύψει κάποιο πλεονέκτημα υπέρ της ομάδας μας στα μαρκαρίσματα το οποίο θα μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

· Αν υπάρξει παγίδα, είναι πολύ πιθανό ένας από τους συμπαίκτες σας να έχει πολύ καλύτερη γωνία πάσας προς τον ψηλό, βρείτε τον.

· Αν ξεκινήσατε κάποια διείσδυση και δεν μπορείτε να την ολοκληρώσετε, στην γωνία υπάρχει συμπαίκτης σας, ο οποίος περιμένει να πάρει το ελεύθερο σουτ. Είναι εντελώς μόνος.

· Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να προσποιηθείτε και να κινηθείτε προς την κατεύθυνση από την οποία ξεκινήσατε. Κανένας δεν θα το περιμένει.


Εξασκηθείτε στα παραπάνω με την βοήθεια κάποιου φίλου.

Παίξτε το pick & roll και κάθε φορά χρησιμοποιήστε διαφορετική επιθετική επιλογή: Διείσδυση, διείσδυση και πάσα στον ψηλό, διείσδυση και πάσα στην γωνία, σουτ κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου