Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πώς να αναγκάσετε τους αντιπάλους σας να... σας υπολογίζουν!

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το πώς μπορούν οι παίκτες να παίξουν σπουδαία άμυνα, έτσι ώστε να εντυπωσιάσουν, να δώσουν ώθηση στην αυτοπεποίθησή τους, να τρομάξουν τους αντιπάλους τους και να τους αναγκάσουν να τους υπολογίζουν.

Υπάρχουν 5 συμβουλές για άμυνα, τις οποίες θα καλύψουμε σήμερα και είναι οι εξής:

1. Μπείτε στο Πεδίο Δράσης τους Επιτιθέμενου.

Το πεδίο δράσης του επιτιθέμενου, είναι το πεδίο εκείνο στο οποίο ο παίκτης αισθάνεται άνετα. Μπορείτε να καταλάβετε πότε έχετε μπει στο πεδίο δράσης του, όταν θα μπορείτε να δυσκολέψετε το σουτ την πάσα ή την ντρίπλα του αντιπάλου σας. Ωστόσο δεν θα θέλατε να είστε πάρα πολύ κοντά στον αντίπαλό σας. Δηλαδή δεν θα πρέπει να είστε τόσο κοντά, ώστε να μπορεί ο επιτιθέμενος να σας περάσει στον βηματισμό του. Μην κολλάτε πάνω στον αντίπαλο! Από την άλλη μεριά όμως, θα πρέπει να είστε τόσο κοντά ώστε να μπορείτε με το άπλωμα του χεριού σας, να μπορείτε να φτάσετε την μπάλα και να την διώξετε αν χρειαστεί. Ενοχλήστε τον αντίπαλό σας… εκνευρίστε τον… κάντε τον να ανησυχεί!!

2. Χαμηλώστε το Κέντρο Βάρους σαςΛυγίστε γόνατα.

Ένας πολύ σημαντικός κανόνας, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζεται πάντα είναι να βεβαιωθείτε πως το κεφάλι σας είναι πιο χαμηλά από το κεφάλι του αντιπάλου που μαρκάρετε. Αν λυγίζετε πόδια και είστε χαμηλά, θα μπορείτε να κινήστε πολύ πιο γρήγορα.

3. Υποδείξτε που ΠΡΕΠΕΙ να πάει η Μπάλα.

Ο επιτιθέμενος παίκτης μπορεί είτε να σουτάρει, είτε να πασάρει, είτε να κάνει ντρίπλα. Πρέπει ο αμυντικός πάντα να δυσκολεύει τα σουτ και τις πάσες του αντιπάλου του, με το να βρίσκεται πάντα μέσα στο πεδίο δράσης του, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Αν τώρα επιλέξει να πάει σε ντρίπλα, αναγκαστικά θα είναι είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Με το να δίνουμε πλευρά στον αντίπαλό μας, τον αναγκάζουμε να πάει στην πλευρά που εμείς θέλουμε. Το πλεονέκτημα στο να δίνουμε πλευρά στον αντίπαλό μας, βρίσκεται στο γεγονός πως θα ξέρουμε προς τα πού θα κινηθεί ο παίκτης, οπότε θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Με το δυσκολεύουμε λοιπόν τις πάσες και τα σουτ του επιτιθέμενου και με το να τον αναγκάζουμε να κινηθεί προς την πλευρά της επιλογής μας, μας επιτρέπει να ξέρουμε που θα κινηθεί ο αντίπαλός μας. Άρα… θυμηθείτε! Αφαιρούμε από τον επιτιθέμενο τις επιλογές του σουτ και της πάσας και του υποδεικνύουμε προς τα πού πρέπει να κινηθεί!

4. Τοποθετήστε Σωστά τα Χέρια σας.

Αν ο επιτιθέμενος βρίσκεται σε ακτίνα βολής, θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχετε το ένα σας χέρι σηκωμένο ψηλά, έτοιμο να ανακόψει πιθανό σουτ. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να κόψουμε το σουτ, το χέρι πρέπει να είναι σηκωμένο ώστε να ενοχλεί το οπτικό πεδίο του αντιπάλου σας και να μην του επιτρέπει ένα ανενόχλητο σουτ. Το άλλο χέρι πρέπει να είναι ανοιχτό στο πλάι, έτοιμο να ανακόψει πιθανή πάσα η ντρίπλα. Άρα… ένα χέρι ψηλά στο πρόσωπο του αντιπάλου, ένα χέρι ανοιχτό στο πλάι, και τα δύο χέρια πρέπει να είναι προς τον αντίπαλο, έτοιμα να ενοχλήσουν και να αποτρέψουν πιθανό σουτ, πάσα ή ντρίπλα.

5. Αν σας Περάσει στην Ντρίπλα ο Αντίπαλός σας.

Αν ο επιτιθέμενος σας περάσει, αντιδράστε ΑΜΕΣΑ! Αμέσως γυρίστε και χαμηλώστε το κέντρο βάρους σας, μένοντας ακριβώς πίσω από τον αντίπαλό σας, προσπαθώντας να τρέξετε πιο γρήγορα από εκείνον. Με το να χαμηλώσετε το κέντρο βάρους σας, θα είστε σε θέση να διώξετε την μπάλα από πίσω. Ένας εύκολος τρόπος για κλεψίματα. Όμως μην το παρακάνετε, γιατί παραμονεύουν τα φάουλ και η πιθανότητα να μην προλάβετε και να δεχτείτε κάποιο καλάθι. Πάντα… μα πάντα να ακολουθείτε τον αντίπαλό σας αμέσως μόλις σας περάσει. Να είστε ακριβώς από πίσω του και… «καβαλήστε» τον. Πρέπει να αισθάνεται την ανάσα σας στον σβέρκο του! Άρα λοιπόν είπαμε… το κλειδί είναι να αντιδράτε άμεσα και να μένετε χαμηλά στην πλάτη του επιτιθέμενου, ώστε να αισθάνεται την παρουσία σας. Σκεφτείτε γρήγορα!!

Θυμηθείτε… η Άμυνα είναι μία δεξιότητα η οποία χρειάζεται διαρκή προπόνηση και εξάσκηση!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου